Tapwaterboiler, buffervat voor schoon tapwater / reinigingswater

Indien men schoon tapwater wenst te bufferen, heeft men voor een tapwaterboiler vaak dure RVS tanks nodig.

Bij een verzinkte buffertank kunnen bij temperaturen boven de 40°C namelijk zinkdeeltjes los laten en een tapwaterboiler voorzien van emaille heeft veelal een korte levensduur. Gebruik van goedkopere RVS uitvoeringen zijn uitsluitend mogelijk bij kleine buffervaten tot 500 liter.

Goedkoper en efficiënter

DBQ-Akvaterm levert diverse soorten RVS buffervaten, echter we werken ook vaak met een goedkoper en in veel gevallen efficiënter systeem (zie verderop).

Een Roest Vrij Stalen buffervat van 4 bar of meer, welke schoon water bevat zorgt voor menging van temperaturen. Afgenomen heet water wordt namelijk aangevuld met kouder water in één compartiment.

Er zijn uiteraard situaties waarvoor voormelde RVS tanks de enige oplossing zijn.

Een andere optie is; werken met standaard stalen buffervaten en een gesloten systeem, voorzien van speciale gevinde tapwaterspiralen. Deze zorgen voor een extra goede warmteoverdracht (capaciteit tot 200 ltr/minuut).

Mede door onze optimale isolatie ontstaat er in de tapwatertank opslag van warmte in lagen en door installatie van geleidingspijpen wordt de stroming gestuurd. Gevolg is minder menging van temperaturen, meer energiebesparing en sneller heet water ter beschikking.

 

Voordelen van Akvaterm tanks voor tapwater:

 • Uitvoering met interne tapwaterspiralen (voorverwarming + topverwarming) is vaak efficiënter en zorgt voor extra energiebesparing.
 • Door gesloten systeem vaak geen tapwaterboiler van 4 bar of hoger nodig (interne warmtewisselaars zijn uitgevoerd in minimaal 10 bar).
 • Vaak geen dure RVS tanks nodig, maar stalen buffertanks met een eveneens zeer lange levensduur.
 • Eén van de best geïsoleerde buffervaten op de markt, warmteverlies +- 1,1-1,9°C per etmaal ten opzichte van +- 12°C bij vele andere merken. Hierdoor meer energiebesparing en een perfecte lagering in de tank.
 • Gebruik van speciaal gevinde spiralen, waardoor een betere warmteoverdracht en geen warmteverlies.
 • Opslag van temperaturen in lagen (bij een gesloten systeem nagenoeg geen stroming in de tank), hierdoor sneller heet water ter beschikking, ook al is de tapwaterboiler niet geheel op temperatuur.
 • Combinaties van diverse systemen mogelijk op één tank (warmtepomp met houtvergasser, solar, gasketel, etc.).

Zie voor verdere info: het productoverzicht en Voordelen!

 

Toepasbare opties in de tanks

 • Elektrische weerstanden, eventueel op nachtstroom in te schakelen voor extra verwarming of als back-up. Ook mogelijk in RVS tanks.
 • Plaatsing bufferplaat om in bovenste compartiment (sneller) hogere temperaturen te realiseren, waardoor eerder heet tapwater ter beschikking.
 • Hotgascoils: interne spiralen aan te brengen om warmte van koelcompressoren uit koeltanks rechtstreeks door de tank te voeren met hogere temperaturen als resultaat.
 • Plaatsing van dubbelwandige warmtewisselaars

 

 

 

Menu