Koeltanks en warmterecuperatie, hoe werkt het?

Energiebesparing door constante werking

Om systemen stabieler te laten werken is de toepassing van koude opslag via koeltanks vaak een efficiënte oplossing. Dit geldt bij koeling onder andere voor koel- en vriesinstallaties alsmede voor koeling van gebouwen via grote airco’s of (WKO) aardwarmte.

Weghalen van pieken bij compressie door toepassing koeltanks

Het energiegebruik van compressoren van bijvoorbeeld een warmtepomp of koelinstallatie, welke dag in, dag uit regelmatig in- en uitschakelen kan hierdoor verlaagd worden. Kortom besparing via het weghalen van pieken bij compressie is een forse energiebesparing. Ook ten opzichte van systemen werkende met inverter is opslag in koeltanks nog altijd een meer besparende optie.

Aangaande de investering kan er eveneens vaak besparing gerealiseerd worden (namelijk veelal een kleiner type compressor nodig).

Hergebruik vrijgekomen warmte

Tegelijkertijd komt er bij een koeling warmte vrij, die u weer kunt hergebruiken voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt die met de vrijgekomen warmte uit koel- en vriessystemen, verkoopruimtes gratis kan verwarmen of aan warmterecuperatie uit de koeling van melk in de melkveehouderij, welke gratis heet water voor reiniging van melkrobots levert. Hiervoor installeren we speciale hete gas spiralen intern in buffervaten, waar het koelmiddel doorheen gestuurd wordt ter opwarming van water.

In de melkveehouderij worden hiermee zelfs gratis temperaturen van ca. 60°C gerealiseerd.

 

Koeltanks in diverse uitvoeringen leverbaar.Warmte koude opslag

Bekijk het productoverzicht of neem contact met ons op.

Menu