Buffertanks voor warmteterugwinning.

Project 9 of 13

Maximaal rendement uit warmteterugwinning via buffertanks.

Voorbeeld: de perfecte oplossing in de melkveehouderij is om reinigingswater te verwarmen door middel van warmteterugwinning uit de melkkoeling. Ook verwarming van bedrijfsruimtes of woning is mogelijk.

De compressor van de koeling genereert veel hitte, die onder andere inzetbaar is voor reiniging van melkrobots. Via warmteterugwinning kan de vrijkomende energie worden gebruikt als voorverwarming van heet reinigingswater. Zo heeft u altijd het grootste deel van het benodigde warm water kosteloos ter beschikking.

De teruggewonnen warmte via een koel- of vriesinstallatie wordt opgeslagen in buffertanks en reinigingswater wordt intern in de tank verhit door speciaal gevinde, zeer efficiënte tapwaterspiralen.

In de buffertanks kunnen hotgas coils geïnstalleerd worden, waarbij het “koelmiddel” rechtstreeks via het buffervat loopt (voordelen t.o.v. platenwisselaars: geen warmteverlies, lagere investering en hogere temperaturen). Het reinigingswater kan zo gratis worden verwarmd tot +/- 55 à 60°C.

Lagere investering en Meer besparing.

Deze buffertanks zijn uitmuntend geïsoleerd met 100 mm naadloos gespoten polyurethaan, waardoor een perfecte lagering van temperaturen. Het warmteverlies bedraagt +-1,1-1,9°C per etmaal.

Deze vaten zijn leverbaar in black steel of RVS uitvoering.

U heeft echter voor dit systeem niet altijd dure RVS tanks nodig, een optie is namelijk stalen buffertanks met een gesloten systeem, voorzien van interne speciaal uitgevoerde warmtewisselaars.Door dit systeem wordt er altijd met vers tapwater gewerkt, waardoor minder kans op bacterie vorming.

Onze buffervaten hebben een zeer lange levensduur.

Zonne-energie

Ook een combinatie met zonne-energie, gerealiseerd in één en dezelfde tank behoort tot de mogelijkheden. Voordelen hiervan zijn: minder installatiekosten, minder plaatsingsruimte, minder warmteverlies, hogere temperaturen en een betere terugverdientijd. Via deze combinatie realiseert u temperaturen tot wel 90°C, waardoor een groot deel van het jaar geheel gratis dagelijks warmte ter beschikking.

Zonne energie kan op twee manieren worden toegepast:

1) Afgifte van warmte verkregen via zonnecollectoren door een interne solarspiraal.
2) Gebruik van elektrische weerstanden in de tank, gevoed door zonnepanelen.

Alles wat u nodig heeft is een buffervat en de juiste koelmonteur

Warm water verkregen via warmteterugwinning kan eveneens extra opgewarmd worden door andere externe warmtebronnen.
Ook kunnen de buffertanks worden voorzien van een bufferplaat voor een nog betere lagering van temperaturen en het sneller voorhanden hebben van heet water. U haalt bijvoorbeeld boven uit de tank het hete reinigingswater en onderin de warmte voor uw cv.

Interne hete gas spiralen (gevind koper Ø22mm) als alternatief voor een platenwisselaar:

Hotgas coil, Maximum Druk, Capaciteit
HG 35, 50 bar, compressor 1 – 7.5 kW
HG 45, 50 bar, compressor 7.6 – 9 kW,
HG 50, 50 bar, compressor 9 – 11.6kW,

Eventueel in parallel te verbinden.

 

Menu