Buffervaten bij warmtepompen verhogen het rendement.

Werking buffervaten bij warmtepompen

Via een warmtepomp wordt er warmte gewonnen uit de bodem, uit water of uit de lucht. Aardwarmte is een vorm van duurzame en schone energie, zonder CO2 uitstoot. Door toename van energieprijzen en milieu-eisen wordt deze toepassing dan ook steeds populairder. De warmte van de bron wordt via de werking van de warmtepomp omgezet naar de benodigde hogere ruimte- en/of tapwaterverwarming. De toepassing van buffervaten bij warmtepompen zorgt er voor dat de laatste minder vaak hoeft in te schakelen, hierdoor ontstaat er een veel stabieler systeem met minder energiegebruik.

 

Extra energiebesparing door buffering

Het rendement van warmtepompen (vermeld middels de COP) ligt beduidend hoger dan bij traditionele verwarmingssystemen. Deze COP kan variëren. Indien de warmtepomp hoge temperaturen dient te leveren is het rendement minder dan bij afgifte van iets lagere temperaturen.
Extra energiebesparing kan men verkrijgen door warmteopslag en het eventueel realiseren van combinaties met andere systemen via een accumulator-buffertank. De juiste combinatie kan zorg dragen voor een hoge COP en maximale besparing. Buffering is bij alle type warmtepompen meer besparend, ook bij uitvoeringen met inverter. De compressor draait minder en stabieler.

Voordelen Akvaterm buffervaten bij warmtepompen

  • Langere levensduur installatie i.v.m. minder schakelen apparatuur (energiebesparing middels weghalen van pieken bij compressie).
  • Behoren tot de best geïsoleerde tanks op de markt, voorzien van naadloos gespoten PUR isolatie. Warmteverlies +- 1,1-1,9°C per etmaal t.o.v. +- 12°C bij vele andere merken, hierdoor meer energiebesparing en een perfecte lagering. De warmtepomp behoeft dan ook minder vaak in te schakelen.
  • Mogelijkheid om met twee aparte temperaturen te werken in één tank, zowel ruimteverwarming als tapwatervoorziening in dezelfde tank via een efficiënt energiebesparend concept.
  • Besparing op de investering, bijvoorbeeld een kleinere capaciteit warmtepomp nodig.
  • Bijzonder geschikt voor combinaties van systemen (combi met solar, houtboiler, gasketel e.d.), hierdoor minder warmteverlies, minder plaatsingsruimte en minder installatiekosten.
  • Plaatsing mogelijk van elektrische weerstanden in de tank, waarbij de warmtepomp voor de lagere temperaturen zorg draagt, met gevolg een hoge COP. De elektrische elementen zorgen voor het laatste stukje bijverwarming.

Bekijk bijpassend product

Zie voor verdere info de overige Voordelen en Meerwaarde!

Toepasbare opties in de tank

  • Speciaal gevinde koperen spiralen voor onder andere tapwater en solar, intern geïnstalleerd met een betere warmteoverdracht. Voordelen bijvoorbeeld t.o.v. platenwisselaars: geen warmteverlies, hogere temperaturen en een lagere investering.
  • Elektrische weerstanden, in te schakelen als extra bij-verwarming of als back-up. Zeer interessant indien u tevens met zonnepanelen voor elektra-voorziening werkt.
Menu