Zonne-energie met buffervaten, type AKVA Solar Plus

- Zonne-energie met buffervaten, type AKVA Solar Plus

Voor efficiënt gebruik van zonne-energie

Zonne-energie met buffervaten is toepasbaar bij gebruik van tapwater en extra interessant, zodra men het combineert met ruimteverwarming. De keuze van de juiste buffervaten zorgt hierbij voor de meest efficiënte werking. Leverbaar in standaard staal of RVS, afhankelijk van de benodigde toepassing.

Verhoog het rendement uit uw systeem

Er zijn twee verschillende manieren om zonne-energie te koppelen met buffervaten. Enerzijds is er de optie om een buffervat te voorzien van interne solarspiralen, aangesloten op zonnecollectoren, anderzijds kan de buffertank worden verwarmd door ingebouwde elektrische weerstanden, gevoed door zonnepanelen.

Bij beide systemen gebruikt u het buffervat als een accu. De overdag opgewekte warmte of elektra gebruikt u om het buffervat mee op te laden.

Uitgangspunten bij zonne-energie met buffervaten zijn: -Op het moment van warmteverstrekking door de zon, zoveel mogelijk rendement uit het solar-systeem te halen. -Tegelijkertijd kan een hoogwaardige isolatie van het buffervat er toe bijdragen dat de opgeslagen warmte niet weer snel verloren gaat, maar juist ’s nachts en bij opvolgende bewolkte dagen nog lange tijd beschikbaar is.

Onze AKVA Solar modellen zijn ontworpen om de meeste warmte uit uw zonne-energie systeem te verkrijgen. U zult minder energie verbruiken en meer rendement verkrijgen door onze modellen te combineren met nieuwe of bestaande verwarmingssystemen.

Voor uitgebreidere uitleg zie ook: Buffervat voor zonne-energie

Zonne-energie met buffervaten, nagenoeg geen warmteverlies, hier de voordelen:

- Akvaterm buffervaten behoren tot de best geïsoleerde tanks op de markt, we werken met naadloos gespoten PUR isolatie, voorzien van een gesloten cel. Hierdoor bedraagt het warmteverlies +- 1,0 – 1,9°C per etmaal (bij opslag van bijvoorbeeld ca. 65°C). Hierdoor meer energiebesparing en een perfecte lagering van temperaturen in het vat. Bij ruimtegebrek dan ook eventueel buiten te plaatsen.

- Een betere warmteoverdracht door intern geplaatste speciale gevinde koperen spiralen. Tapwater wordt hierbij indien gewenst onder in de tank voorverwarmd, geproduceerd door goedkope energie.

- Het type AKVA Solar is uitgerust met een speciale scheidingsplaat, waardoor er temperatuurverschil kan worden gerealiseerd tussen het onderste en bovenste compartiment. Speciale solarspiralen zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk warmte wordt afgegeven (temperaturen boven de 60°C eventueel bovenin en de lagere onderin het buffervat).

- Onderzoek heeft uitgewezen dat veel op de markt zijnde buffervaten maar 52% rendement uit zonne-energie halen, het Akvaterm SolarPlus concept haalt echter 85% uit zonne-energie.

- Opslag van temperaturen in lagen (nagenoeg geen stroming in de tanks), hierdoor en door plaatsing van een afscheidingsplaat sneller warm tapwater ter beschikking, ook al is het buffervat niet geheel op temperatuur.

- Mogelijkheid voor zowel ruimteverwarming als tapwatervoorziening in dezelfde tank, een aparte boiler of vergelijkbare apparatuur is niet nodig.

- Bijzonder geschikt voor combinaties van systemen, bijvoorbeeld in de lente, zomer en herfst uitsluitend verwarming via zonne-energie en in de koudere periodes bij-verwarmd via een warmtepomp, hout- of pelletketel. Hierdoor minder installatiekosten en een betere terugverdientijd.

Toepasbare opties in de buffervaten:

- Speciale gevinde spiralen voor o.a. zonne-energie, hete gassen en/of tapwater, intern geïnstalleerd met een betere warmteoverdracht. Voordelen bijvoorbeeld t.o.v. platenwisselaars: geen warmteverlies, hogere temperaturen en een lagere investering.

- Elektrische weerstanden in diverse capaciteiten, ook interessant als back-up.

Buffervaten bij zonne-energie verhogen het rendement

- Buffervaten bij zonne-energie verhogen het rendement